Onko raskaana olevalla, töissä käyvällä, viikot yksinuoltajana olevalla nelilapsisen perheen raskaana olevalla äidillä elämää työpäivän jälkeen. Vastaus on: Ei. Tänään pääsin töistä puoli neljältä joka tarkoittaa että olemme kaksivuotiaan kanssa kotona neljältä kotona. Olin jättänyt pankkikortin esikoiselle joka olikin jo kotona täydessä ruoanlaittotohinoissa kotiin tullessamme. Syömään pääsimme siis jo vähän yli neljä, mutta. Täällähän ei tunneta työpaikka-, koulu- kuin päiväkotiruokailujakaan joten ruokailun kanssa iltapäivällä on jokapäivä jonkinasteinen paniikki. Tänään kaksivuotias oli niin väsynyt ja nälkäinen että nukahti hetimiten pöydän alla karmivan huudon säestämän niukahkoksi jääneen päivällisensä jälkeen sohvalle ja nukkuu edelleen, saa nukkua aamuun asti, luulen että herättäminen olisi miltei mahdotonta. Ei hyvä. Itse nukahdin myös syötyäni ja makasin kaksi tuntia tajuttomana sohvalla, edes kahvia en kerennyt juomaan ennen kuin uni voitti. Ehkä olisi syytä harkita osittaista sairaslomaa, eihän tällaisessa ole mitään järkeä, sama kuvio kun näet toistuu päivittäin.

Koululaisilla on eväsleivät mukanaan ja päiväkotilaisella on mukanaan aamiainen jos ei ole sitä kotona kerennyt syömään, lounaaksi päiväkodissa tarjotaan leipää ja maitoa sekä välipalaksi joku hedelmä. Perjantaisin saavat joskus lämpimän lounaan, ainakin tomaattikeittoa on joskus ollut listalla. Huomenna aion ottaa asian tarkempaan syyniin sillä ainakaan meidän natiaiselle se ei tunnu riittävän. Usein myös sattuu että koulukkaiden eväät tulevat syömättöminä kotiin, niiden syömistä kun eivät opettajat sen kummemmin valvo. Näin eletään siis rikkaassa öljyvaltiossa. Kouluruokailu on ollut esillä viime aikoina tiedotusvälineissä mutta vaikka se joskus toteutuisikin niin ei varmasti ainakaan samanlaisena kuin Suomessa. Kouluissa ei ensinnäkään ole tiloja ruoanlaittoon, niiden erikseen rakentaminen ja henkilökunnan palkkaaminen niihin olisivat sellainen kustannuserä että hommaa tuskin tultaisiin ratkaisemaan sillä tavoin. Todennäköisin ratkaisumalli olisi luultavasti leipä/maito/hedelmä yhdistelmä, täällä kun ei oikean lounasruoankulttuuria ole olemassakaan. Monikaan suomalaislapsi tai vanhempansa ei taida ymmärtää kuinka iso juttu koulu tai päiväkotiruokailu onkaan, se on Suomessa ITSESTÄÄNSELVYYS. Näin ei Ruotsia lukuunottamatta juuri muualla ole, ei edes muissa pohjoismaissa. 

Koska leipää kuluu kaikkien perheenjäsenten matpakkeneihin sekä tietysti aamiasiin & iltapaloihin tolkuton määrä onkin yleisin tapa onkin että ne leivotaan itse. Muuten leipään saisi upotettua meidän kokoisessa perheessä useampi sata kr viikossa ja sitä saa olla yhtenään ostamassa. Käytännössä ostamme kasoittain ruisleipää aina kun käymme Suomessa ja jonkun verran tulee leivottua itse. Isommissa kaupoissa leipävalikoima voi olla laajempikin, ainakin ne ovat erillaisissa pusseissa, mutta mielestäni maku on about sama leivällä kuin leivällä. Nyt tuli jo huono omatunto siitä ettei ole tullut viimeaikoina leivottua, nyt on kello turhan paljon mutta huomenna...