Kello on paljon ja pitäisi olla jo nukkumassa mutta jokin pitelee vielä hereillä. Viikonloppu on mennyt  työn merkeissä ja vielä pari päivää pitäisi jaksaa ahertaa. Viikonloppu oli työrintamalla ei ihan tavallinen. En ole varma onlenko aikaisemmin maininnut mitä töikseni teen mutta kyseessähän on kunnallinen hoitoala. En kuitenkaan ole kovinkaan paljoa enää käytännön hoitotyössä kentällä koskapa olen pienehkön yksikön esimies. Yksikkömme vastaa kotipalvelusta, eli sairaanhoidosta, kodinhoidosta sekä erilaisista muista tukimuodoista kuten esimerkiksi tukihenkilöpalveluista.

Lauantaina ennen kuin kerkesin töihin sain viestin että eräs potilaamme kuoli. Minulla oli tähän henkilöön erityislaatuinen suhde, ja siksi tieto pysähdytti erilailla kuin yleensä muuten vastaavissa tilanteissa. Tunnen hyvin myös perheen, ja sielunveljeyttä on myös koetttu siksi että olimme maanmiehiä eli hänkin oli suomalainen. Lauantai-iltana työvuoroni päätteeksi kerkesin paikalle ja läheisten kanssa saatoimme maanmiehemme viimeiselle matkalleen. Puimme lähtijän, nostimme arkkuun ja lauloimme virren ja luimme viimeisen rukouksen. Kaikessa kolkkoudessaan siinä oli myös jotakin lämmintä ja hienoa, tunne että näin sen kuuluikin mennä.

Kyseessä oli sairas ihminen joten sikäli kuolema oli helpotus vaikka ikää ei niin kovin paljoa ollut, sen puolesta elinvuosia olisi voinut olla edessä vielä kymmeniä. Aina elämä ei mene niin kuin me suunnittelemme ja toivomme. Syntymässä ja kuolemassa on jotain hyvin samaa kaikessa raadollisuudessaan, kummassakin liikutaan elämän rajamailla. Sekin kävi mielessä että syntymän hetkellä naiset hoitavat koko homman, mutta niin myös usein kun on kyse kuolemasta. Niin nytkin. Meitä oli kolme naista, kaikki suomalaisia.

Keskiviikkona on luultavasti hautajaiset ja lupasin leipoa sinne yhden kakun. Edellisenä päivänä eli tiistaina on appiukon kuusikymmenävuotispäivät ja sille leivotaan ja väsätään juhlia huomisiltana. Joten ennen kuin lähden reissuun on vielä kiireinen viikko edessä. Taidan ottaa lasillisen viiniä kun istahdan Kittilässä koneeseen... Nyt olisi varmaan syytä mennä nukkumaan.